Hoe zet ik "lekkere" thee?

Hoe zet ik een goede pot thee!
Voor het verkrijgen van een goede en lekkere kop thee dienen de gouden regels van het theezetten in acht genomen te worden.
Voorverwarmen
Begin met het koken van vers koud leidingwater, laat het water zachtjes doorkoken. Schenk een beetje van het kokende water in de theepot om deze voor te verwarmen. De begintemperatuur van de thee zal sterk dalen als de theepot niet wordt voorverwarmd.
Dosering
Schenk het water dat gebruikt is voor het voorverwarmen uit de theepot. Doe het gekookte water erin en gebruik voor een volle theepot, (met een inhoud van ongeveer 8 kopjes thee), twee theezakjes. Bij gebruik van losse thee een dosering aanhouden van 1 theelepel losse thee per kopje en bij het zetten van een pot thee 1 theelepel thee extra toevoegen. Volgens de Engelsen is het “one for each cup and one for the pot”.
Het trekken
Tijdens het trekken van de thee moet deze op temperatuur blijven. Zet de thee daarvoor op een theelichtje of onder een theemuts. Gewone thee moet ongeveer 3 tot 5 minuten trekken.
De zakjes na de trektijd enkele keren op en neer halen alvorens ze uit de theepot te halen.
Losse theeblaadjes met een lepel in de pot omroeren.
TIP: Gebruik een thee-ei of een theefilter voor de losse theeblaadjes of theekruiden.
Deze vind u ook in onze webshop onder “Theeproducten”.
Zet niet teveel thee, want als ze te lang staat wordt ze te sterk en bitter.
Groene thee nooit langer dan 3 minuten laten trekken, er komt dan teveel tannine vrij, waardoor de thee bitter wordt. Aangeraden wordt het gekookte water voor groene thee iets te laten afkoelen voordat het de theepot in gaat.