“Vooruit, nog één koppie dan”

Renee Bakker & Orly Senden

Renee en Orly vroegen ons of ze voor hun studie “Communicatie en informatiewetenschappen” aan de Tilburg University een ontwerpopdracht voor “information design” aan onze website mochten leiden.

Met veel trots hebben wij uiteraard “JA” gezegd en hebben ze onderstaande zeer informatieve en mooie stuk uitgewerkt.

Kun jij ook zo genieten van een heerlijk kopje thee? Dan ben je zeker niet de enige! Thee is na water namelijk de meest geconsumeerde drank in de wereld: er wordt wereldwijd zelfs meer dan drie miljoen ton thee (!) per jaar geproduceerd. Dat een kopje thee lekker is weten we allemaal, maar heb je er eigenlijk wel eens bij stilgestaan hoe deze smaaksensatie tot stand komt? Dit is waar onze passie ligt: thee en alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van thee, allerlei leuke feitjes over thee en de voordelen van thee voor gezondheid & welzijn. Deze blog is dan ook voor jou geschreven om het “zomaar nuttigen van een kopje thee” te doen veranderen in een “bewust genot vol heerlijke smaaksensatie”. 

Ontstaan van het “Koppie Thee”

Opmerkelijk is dat theebladeren vroeger, ongeveer 6000 jaar geleden, voor een heel ander doeleinde werden gebruikt dan tegenwoordig. Ze werden toentertijd namelijk in de voeding van onze voorouders verwerkt als groente. Een lange tijd later is het idee pas ontstaan om de theebladeren met heet water te combineren tot een drankje. Waar komt dit idee eigenlijk vandaan? (De vraag die we onszelf dus eigenlijk stellen is: Waar is dit ingenieuze idee precies ontstaan?;) ) Hiervoor mogen we onze kleine kameraden uit China bedanken! Het op grote schaal kweken van de theeplant is namelijk rond 206 v. chr. ontstaan in China. Dit idee is al snel verspreid richting Japan, dat tegenwoordig samen met China de grootste groene thee producent ter wereld is. Vervolgens verspreidde het zich langzaam naar India, Sri-Lanka, Indonesië en Taiwan. Tegenwoordig vindt de kweek van de theeplant in meer dan veertig landen plaats: en dat is een goede ontwikkeling voor ons theeliefhebbers! 

(ijs)Thee Hype

De populariteit van thee is over de landen wereldwijd sterk verdeeld. De top vijf bestaat uit: Turkije, Marokko, Ierland, China en Engeland. En raad eens…Nederland staat op de twaalfde plek! De gemiddelde theeliefhebber in Nederland drinkt namelijk ongeveer één kopje thee per dag. De populariteit van thee heeft zich ontwikkeld tot het feit dat men “koude thee” is gaan drinken. Opvallend genoeg is dit idee pas in de negentiende eeuw ontstaan. De woorden “koude thee” klinken enigszins onwennig he, dus laten we het “ijsthee” of “Ice Tea” noemen. In dat geval zul je jezelf vast al zien zitten op dat ene leuke terras in het zonnetje. Dat is zeker niet gek, want het drinken van Ice Tea is een enorme hype. Dit idee is namelijk in 1993 geïntroduceerd door Lipton en razend populair. Sterker nog: Van alle thee die in de Verenigde Staten wordt gedronken, is 85% Ice Tea. Trouwens…Ben jij ook zo’n Ice Tea fan? Dan is het vast leuk om te weten dat het 10 juni nationale Ice Tea dag is!

De kracht van thee

Je hebt een drukke dag gehad en wilt lekker even tot jezelf komen. Je ploft neer op de bank en pakt er een kopje thee bij. Dat maakt je avond pas écht ontspannen, toch? ? Maar wat is nou precies de kracht van thee? Dit heeft te maken met het feit dat het géén calorieën, maar daarentegen wél vitaminen, mineralen en een grote hoeveelheid polyfenolen bevat. Dit laatste is je wellicht onbekend. Een korte verduidelijking: polyfenolen hebben veel voordelen voor onze gezondheid, zoals het reduceren van de kans op ziekten aan de hart- en bloedvaten. Er zijn verschillende soorten thee die (nog meer dan de andere soorten) bekend staan om hun positieve effecten op onze gezondheid en ons welzijn. (Klinkt dat niet onwijs aantrekkelijk in de chaotische samenleving waar wij ons momenteel in bevinden?) ?We werken deze soorten thee dan ook graag voor je uit! 

De hoofdcategorieën van de verschillende soorten thee zijn: groene thee, zwarte thee (Fun Fact: Zwarte thee vormt 75% van ’s werelds thee consumptie), witte thee, Oolong thee, donkere thee, kruiden thee en paarse thee. Ieder van deze soorten thee wordt geproduceerd van de bladeren van de theeplant. Deze theebladeren zijn bij iedere soort echter op een verschillende manier bewerkt en verwerkt. Een leuk feitje tussendoor: Van een pond thee bladeren kunnen 200 kopjes thee kunnen worden gebrouwen.

Even terug naar de kern, welke theesoorten hebben een positieve werking op onze gezondheid? Neem bijvoorbeeld “Muntthee” en “Kamillethee”, die vallen onder kruidenthee. Een kopje muntthee kan je bijstaan tijdens stressvolle periodes: het helpt je namelijk zenuwen te voorkomen. Een kopje Kamillethee werkt reinigend en heeft een ontspannende werking op je lichaam. En hoe zit het dan met Groene Thee? De polyfenolen of antioxidanten die hierin zitten, zouden een kanker remmende werking hebben en het risico op long-, maag-, lever-,borst-, prostaat- en huidkanker verminderen. Bovendien is Groene Thee bevorderlijk voor onze weerstand. Mocht je ’s avonds wel een energie-boost kunnen gebruiken, maar zo vlak voor het slapen gaan liever geen cafeïne meer binnen krijgen, dan is Rooibosthee de oplossing! Dit werkt namelijk energie verhogend, zonder dat dit ten koste gaat van je nachtrust, is dat geen gouden combinatie? ? Bij het maken van heerlijke kruidentheeën wordt er regelmatig gebruikgemaakt van verschillende specerijen. Voorbeelden hiervan zijn Gemberthee en Zoethoutthee. Laten deze nou “toevallig” ook nog eens goed zijn voor je gezondheid..! Gemberthee werkt namelijk kalmerend voor de maag en Zoethoutthee helpt tegen keelpijn. Dus… Neem vooral eens een kijkje op de webshop, zodat je altijd genoeg thee in huis hebt om te kunnen zeggen: “Vooruit, nog één koppie dan!”.