Op 2 juli 2022 heb ik met succes de opleiding theesommelier afgerond.
Mensen hebben vaak nog niet gehoord van een theesommelier. Een barista die bezig is met koffie is voor vele mensen een bekend begrip. Als theesommelier houd ik mij dus bezig met de wereld van thee.
Een theesommelier werkt het liefst met losse thee. Hij of zij is een specialist op het gebied van thee en thee zetten. De theesommelier heeft veel kennis van de verschillende theesoorten, de landen van herkomst en het productieproces. Een theesommelier die in een restaurant werkt geeft gasten uitleg over de theekaart en suggesties bij een bepaald gerecht. Je kunt thee namelijk perfect combineren met eten.
Thee moet op de juiste manier gezet worden om het beste naar boven te halen. Zo zijn het water, de temperatuur van het water en de trektijd van essentieel belang voor de uiteindelijke smaak. Theeblaadjes kan je meerdere keren opschenken. Een tweede of zelfs derde keer opschenken zorgt voor een andere, soms nog betere, smaakbeleving.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het woord ‘sommelier’ niet alleen voorbehouden aan wijnsommeliers. Een sommelier is van oudsher een deskundige op een bepaald gebied. Het stamt af van het Franse woord ‘somme’, degene die verantwoordelijk was voor het vervoer en beheer van waardevolle goederen. Zo bestonden er vroeger naast wijnsommeliers, ook broodsommeliers, wapensommeliers en gordijnsommeliers.
En nu zijn er in Nederland dus ook theesommeliers. Was dat er in 2009 nog maar één, tegenwoordig zijn dat er enkele tientallen. Niet verwonderlijk, als je ziet hoe thee in populariteit groeit. Dit is te verklaren door de toenemende belangstelling voor zowel gezonde en pure producten als hun herkomst. Het is meer dan een trend. Ondertussen kan er worden gesproken van een structurele verandering op het gebied van thee.
Vandaar dat de horeca ook steeds meer aandacht besteedt aan thee. Een mooie ontwikkeling. Theezakjes maken plaats voor losse theeën van een hogere kwaliteit en restaurants hebben naast een wijnkaart ook steeds vaker een theekaart. Ideaal voor gasten die geen alcohol willen drinken. Thee kan, net als wijn, de smaak van een gerecht versterken of verzachten. Soms ontstaat door de combinatie van thee en het gerecht zelfs een nieuwe smaak.
Als theesommelier verzorg ik met veel plezier theeworkshops, proeverijen en gezellige thee caterings.
Wat het vak van theesommelier zo leuk maakt is dat thee, met vele verschillende soorten en een historie van duizenden jaren, een prachtig en veelzijdig product is. Thee is cultuur, natuur en geschiedenis. Thee is gezond en puur. En vooral erg lekker! Ik neem mensen dan ook graag mee op reis door de wereld van thee!